Wymiana zużytych elementów - remont czy ulepszenie?
- Wysłane przez Autor: Łukasz Krasowski
- Kategorie CIT
- Data 2 listopad 2026 Dodaj jako źródło
w Google
Przedsiębiorcy regularnie mierzą się ze zużyciem posiadanych środków trwałych w postaci infrastruktury (np. placów, dróg dojazdowych, budynków czy instalacji). Konieczność ich naprawy może w prowadzić w konsternacje: czy ponoszone nakłady stanowią wydatki na remont, czy na ulepszenie (modernizację) środka trwałego?
Ten podział ma istotne znaczenie finansowe. Wydatki na remont można zaliczyć bezpośrednio do kosztów uzyskania przychodów, co pozwala na szybsze obniżenie podstawy opodatkowania. Z kolei nakłady na ulepszenie powiększają wartość początkową środka trwałego (zgodnie z art. 16g ust. 13 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych) i podlegają zaliczeniu w koszty stopniowo, poprzez odpisy amortyzacyjne.
Zgodnie z przepisami, z ulepszeniem mamy do czynienia, gdy prace polegają na przebudowie, rozbudowie, rekonstrukcji, adaptacji lub modernizacji, a ich efektem jest trwały wzrost wartości użytkowej majątku (np. zmiana przeznaczenia, zwiększenie powierzchni, dodanie nowych funkcjonalności). Z kolei ustawa nie definiuje pojęcia remontu, dlatego organy podatkowe posiłkują się definicją z prawa budowlanego. Remont to prace polegające na odtworzeniu stanu pierwotnego. Dopuszczalne jest jednak by przy remoncie zastosować wyroby budowlane innych niż te, których użyto w stanie pierwotnym. Uwzględnia się bowiem postęp techniczny i zmieniające się realia gospodarcze.
Taka praktyka znajduje potwierdzenie w stanowiskach organów podatkowych. Przykładowo w interpretacji indywidualnej z dnia 26 października 2026 roku Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej potwierdził, że zastąpienie starego, zużytego materiału nowym- nawet o innej specyfice (np. wymiana popękanej nawierzchni betonowej na nową z kostki brukowej) - nie stanowi ulepszenia, jeśli celem prac jest wyłącznie przywrócenie właściwego stanu technicznego. By bezpiecznie zakwalifikować inwestycje jako remont (i zaliczyć wydatki bezpośrednio w koszty), muszą zostać spełnione określone warunki. Istotne przy tym by nie doszło do zmiany funkcji - składnik majątku po zakończeniu prac musi pełnić dokładnie tę samą rolę, co przed ich rozpoczęciem (np. plac nadal służy do manewrowania pojazdami). Kolejno prace nie mogą prowadzić do fizycznego powiększenia środka trwałego (np. brak zwiększenia metrażu placu czy budynku). Końcowo również główną motywacją do podjęcia robót musi być usunięcie skutków wieloletniej eksploatacji, zużycia technicznego czy działania warunków atmosferycznych, a także zapewnienie bezpieczeństwa dalszego użytkowania.
Jeżeli podatnik wymienia zużyte elementy infrastruktury na nowe, odpowiadające aktualnym standardom technologicznym, a inwestycja ta ma charakter odtworzeniowy i naprawczy, koszty takich prac stanowią koszty działalności operacyjnej na bieżąco.
Autor: Łukasz Krasowski
