Chcesz podnieść morale pracowników? Kup im owoce, warzywa lub kabanosy!
- Wysłane przez Grzegorz Niebudek
- Kategorie CIT
- Data 26 marzec
Czy praca w Twojej firmie jest nudna, monotonna, schematyczna i niezbyt atrakcyjna? Dyrektor KIS znalazł rozwiązanie! Kup owoce i warzywa do firmy, podniesiesz morale załogi, a wydatki na zakup tych frykasów możesz rozliczyć w podatkowych kosztach uzyskania przychodów w CIT.
Czego dotyczyła sprawa?
Spółka zatrudnia pracowników, którzy pakują, metkują i przygotowują do wysyłki zakupione towary. Praca jest monotonna, schematyczna i niezbyt atrakcyjna. Spółka zapewnia pracownikom dostęp do artykułów spożywczych, tj. kawa, herbata, cukier, mleko, lecz chciałaby rozszerzyć swoją ofertę jako pracodawca i zagwarantować pracownikom stały dostęp do zdrowych przekąsek w postaci owoców i warzyw. Spółka w tym celu przewiduje zakup ww. produktów na pobliskim targowisku.
Pojawiło się pytanie, czy takie wydatki mogą stanowić koszty uzyskania przychodów w CIT?
Dyrektor KIS jest „na tak”
Dyrektor KIS w najnowszej interpretacji potwierdził, że wydatki na zakup owoców i warzyw można rozliczyć w podatkowych kosztach uzyskania przychodów. Tak: Pismo z dnia 4 marca 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0111-KDIB1-2.4010.756.2024.1.EJ.
Takie stanowisko raczej nie dziwi. Bardzo ciekawe jest natomiast uzasadnienie Dyrektora KIS. Stwierdził on, że „Zapewnienie owoców i warzyw pracownikom ma na celu m.in. podwyższenie morale panującego w zespole, zawężenie relacji między pracownikami i zwierzchnikami, a przez to zwiększenie efektywności ich współpracy. Dostawa owoców i warzyw do kuchni znajdującej się w biurowcu Spółki sprzyjać ma integracji pracowników.”
Jakie jeszcze zakupy można rozliczyć w kosztach?
Dyrektor KIS w ostatnim czasie bardzo liberalnie podchodzi do rozliczenia w kosztach wydatków na różnego rodzaju artykuły spożywcze. Przykładowo, w interpretacji indywidualnej z dnia 20 lutego 2024 r., nr 0114-KDIP2-1.4010.724.2023.1.DK, potwierdził możliwość zaliczenia do KUP wydatków na: owoce, warzywa, pieczywo, konserwy i inne przetworzone produkty, ser, wędlina, dżem, słodycze, soki, woda, mleko (inne napoje np. napój sojowy, owsiany, ryżowy, kokosowy i podobne używane do kawy zamiast mleka), herbata, kawa, cukier, mleczne produkty fermentowane (jogurt, kefir), masło, orzeszki, krakersy, wafle ryżowe, herbatniki, paluszki, cukierki, batoniki, kabanosy, płatki śniadaniowe, syropy do kawy, syropy owocowe do wody, miód, przyprawy.
Co za rozpusta!
Co ciekawe, Dyrektor KIS, pozwala na rozliczenie kosztów, również w sytuacji, gdy artykuły spożywcze zostały udostępnione osobom zatrudnionym na podstawie umów cywilnoprawnych, tj. osobom fizycznym prowadzącym jednoosobową działalność gospodarczą czy zatrudnionych na umowę zlecenie. Tak np.: interpretacja indywidualna DKIS z dnia 22 czerwca 2023 r., nr 0114-KDIP2-1.4010.226.2023.3.JF.
Brawo Dyrektor KIS!
Grzegorz Niebudek
Grzegorz jest adwokatem i doradcą podatkowym oraz Partnerem Zarządzającym w Kancelarii LTCA. Ukończył prawo na Uniwersytecie Marii Curie Skłodowskiej w Lublinie oraz aplikację adwokacką przy Okręgowej Radzie Adwokackiej w Warszawie. Doświadczony ekspert z zakresu prawa podatkowego, laureat prestiżowych rankingów Rzeczypospolitej i Dziennika Gazeta Prawna w kategorii spory podatkowe, jak również w kategorii VAT i PIT. Grzegorz realizował wiele projektów doradczych, obejmujących planowanie podatkowe, zarządzenie ryzykiem prawnym i podatkowym, procesy restrukturyzacyjne oraz audyty podatkowe. Jako specjalista w zakresie procedury podatkowej z sukcesami prowadzi dziesiątki postępowań przed organami podatkowymi i sądami administracyjnymi oraz reprezentuje Klientów w skomplikowanych postępowaniach karnoskarbowych. Wykładowca na ponad 800 szkoleniach z zakresu prawa i podatków, restrukturyzacji oraz procedury podatkowej. Regularnie publikuje w prasie branżowej i specjalistycznej. Włada biegle językiem angielskim.