Napiwek a VAT
- Wysłane przez Katarzyna Zielińska
- Kategorie VAT
- Data 12 lipiec 2023
Co do zasady, dobrowolnie przekazane napiwki dla pracowników za usługi świadczone przez punkt gastronomiczny nie wchodzą do podstawy opodatkowania podatkiem VAT. W większości przypadków przyznanie napiwków zależy wyłącznie od uznania klienta oraz jego oceny nabytej usługi. W związku z tym, napiwek nie jest bezpośrednio związany z wyświadczoną usługą – nie wpływa on na charakter usługi czy też nie zostaje zawarta umowa o przekazanie napiwku w zamian za dane świadczenie. Jednakże kwestia ta wygląda inaczej w przypadku automatycznego doliczania napiwków do rachunku, np. opłata serwisowa za obsługę kelnerską.
Z wnioskiem o wydanie interpretacji indywidualnej wystąpiła spółka prowadząca działalność w zakresie usług restauracyjnych. Usługi kelnerskie świadczone w restauracji zlecane są również przez spółkę zewnętrznemu podmiotowi, który zapewnia pełną obsługę kelnerską na podstawie zawieranych umów. Przyznawanie napiwków przez klientów jest obowiązkowe bez względu na liczbę osób przy stoliku i wynosi 10% wartości zamówienia, co jest informacją jawną widoczną w karcie menu. Zgodnie z zawartą umową, cała kwota napiwków trafia do kontrahenta zapewniającego obsługę kelnerską. Wnioskodawca zadał więc pytanie, czy przekazywane napiwki nie powinny być wliczone do obrotu Spółki, a w konsekwencji czy nie powinny podlegać opodatkowaniu podatkiem VAT. Zdaniem spółki napiwki te nie stanowią wynagrodzenia za świadczone usługi, a tym samym nie podlegają opodatkowaniu podatkiem VAT.
Nie zgodził się z tym stanowiskiem Dyrektor KIS. W interpretacji indywidualnej wskazano, iż przyznawane pracownikom napiwki podlegają opodatkowaniu podatkiem VAT. Wynika to z faktu, iż pomiędzy otrzymanymi napiwkami a świadczonymi usługami restauracyjnymi przez spółkę istnieje bezpośredni związek przyczynowo-skutkowy, w związku z czym kwota otrzymanych napiwków stanowi dodatkowe wynagrodzenie za usługi świadczone na rzecz klientów. Podkreślono także, iż skoro przyznanie napiwku jest obligatoryjne, to bez opłaty zamówienia powiększonego o 10% wartości zamówienia w formie napiwku – usługa nie byłaby wyświadczona przez spółkę. Dodatkowo, obligatoryjny charakter przekazania napiwku wskazuje na rodzaj umowy zobowiązaniowej pomiędzy spółką a klientem, co stanowi usługę w myśl art. 8 ust. 1 ustawy o VAT. Jak wskazał Dyrektor KIS: „Otrzymywane przez Państwa napiwki, należne Państwu z tytułu obsługi restauracyjnej określonej w oparciu o ogólnodostępny cennik (menu) wysokości lub z umowy (imprezy zorganizowane) są konsekwencją wykonania określonego świadczenia przez Państwa. Tym samym, otrzymywane przez Państwa napiwki stanowią element wynagrodzenia jaki Państwo otrzymują od Klientów w zamian za świadczenie usług restauracyjnych, o których mowa w art. 8 ust. 1 ustawy i które podlegają opodatkowaniu, zgodnie z art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy”.
Źródło: interpretacja indywidualna z dnia 30.06.2023 r., wydana przez: Dyrektora KIS, nr 0114-KDIP1-3.4012.179.2023.2.LK
Katarzyna Zielińska
Katarzyna jest konsultantem podatkowym. Ukończyła administrację na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Gdańskiego. Obecnie studiuje podatki i doradztwo podatkowe oraz jest w trakcie zdobywania uprawnień doradcy podatkowego. Swoje doświadczenie zawodowe zdobywała w administracji skarbowej. W ramach Kancelarii LTCA zajmuje się wsparciem doradców podatkowych m.in. w zakresie podatków dochodowych oraz podatku VAT.