Catering dietetyczny zapewnia koszty podatkowe
- Wysłane przez Mateusz Langer
- Kategorie Aktualności podatkowe
- Data 15 czerwiec 2023
Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdził, że wydatki ponoszone przez pracodawcę na zapewnienie pracownikowi cateringu dietetycznego można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów.
W 2023 r. podatniczka zwróciła się do Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku dochodowego od osób fizycznych. Podatniczka wskazała, że przedmiotem działalności gospodarcze, którą prowadzi jest indywidualna praktyka lekarska dentystyczna. W ramach tej działalności podatniczka zatrudnia na podstawie umowy o pracę technika analityki medycznej w wymiarze ½ etatu. Realizując obowiązki wynikające z prawa pracy, a zarazem wychodząc naprzeciw oczekiwaniom pracownika, podatniczka zamierza zapewnić mu wyżywienie adekwatne do jego stanu zdrowia. W tym celu podatniczka planuje wykupić dla pracownika catering dietetyczny o najwyższym możliwym standardzie składający się od 3 do 5 posiłków dziennie. Precyzując, wyżywienie to ma spełniać szczególne potrzeby pokarmowe pracownika, który jest osobą przewlekle chorą i w związku z tym musi mieć zapewniony lekkostrawny jadłospis. Wydatki na zapewnienie takiego wyżywienia są przejawem troski i wyrazem starań podatniczki dążącej do zadowolenia pracownika z warunków pracy, co w konsekwencji ma wpłynąć pozytywnie na jego nastawienie do pracy. W rezultacie pracownik nie będzie poszukiwał innego, bardziej atrakcyjnego miejsca pracy, a podatniczka nie będzie narażona na zaprzestanie działalności gospodarczej na czas poszukiwania kogoś na jego miejsce. To z kolei pozwoli podatniczce w sposób nieprzerwany realizować swoje cele biznesowe, co w efekcie będzie miało wpływ na zabezpieczenie źródła jej przychodów z prowadzonej działalności gospodarczej.
Podatniczka mając wątpliwości w zakresie kwalifikacji ponoszonych wydatków do kosztów uzyskania przychodów zadała pytanie, czy wydatki związane z zapewnieniem pracownikowi cateringu dietetycznego (tj. wydatki ponoszone na zakup cateringu oraz koszty usługi dostawy, jeżeli nie będą uwzględnione w cenie zakupu cateringu), będą stanowiły koszty uzyskania przychodów.
Według stanowiska podatniczki wydatki związane z zakupem cateringu dietetycznego (i jego dostawą do zakładu pracy) ponoszone przez pracodawcę będą stanowić koszty uzyskania przychodów, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy o PIT. Nie ulega bowiem wątpliwości, że zapewnienie pracownikowi przez pracodawcę wyżywienia ma na celu zwiększenie efektywności i wydajności tego pracownika, a zarazem służy poprawie jego stanu psycho-fizycznego, a tym samym korzystnie wpływa na atmosferę panującą w zakładzie pracy oraz postrzeganie pracodawcy jako atrakcyjnego na rynku pracy. Jednocześnie według podatniczki w niniejszej sprawie nie zachodzi żadne z wyłączeń określonych w art. 23 ustawy o PIT. W konsekwencji w opinii podatniczki omawiane wydatki będą stanowić koszty uzyskania przychodów.
Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej w wydanej interpretacji indywidualnej uznał stanowisko podatniczki za prawidłowe. Organ interpretacyjny stwierdził, że zachodzi związek przyczynowo-skutkowy miedzy działalnością gospodarczą podatniczki a wydatkami jakie ona ponosi na zapewnienie swojemu pracownikowi wyżywienia adekwatnego do jego stanu zdrowia w ramach cateringu dietetycznego. Tym samym poniesione przez pracodawcę wydatki na zakup dla pracownika cateringu dietetycznego można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy o PIT.
Znak pisma: 0112-KDIL2-2.4011.178.2023.3.AG
Mateusz Langer
Mateusz jest radcą prawnym i certyfikowanym księgowym. Jest absolwentem studiów prawniczych na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, na którym doktoryzował się z zakresu prawa finansowego. Posiada doświadczenie w zakresie świadczenia czynności doradztwa podatkowego na rzecz przedsiębiorców zdobyte w kancelariach prawnych oraz organach administracji publicznej. Mateusz pracował jako ekspert do spraw legislacji oraz ekspert w zakresie prawa podatkowego i finansów publicznych, uczestnicząc w posiedzeniach Komisji Ustawodawczej Sejmu oraz w specjalistycznych panelach tematycznych poświęconych węzłowym problemom prawa podatkowego. Jest autorem licznych publikacji zamieszczonych w wykazie czasopism naukowych i recenzowanych materiałów z konferencji międzynarodowych. Prowadzi szkolenia branżowe oraz zajęcia dydaktyczne z zakresu prawa finansowego. Mateusz jest laureatem ogólnopolskich konkursów naukowych poświęconych współczesnym problemom orzecznictwa sądowego w sprawach podatkowych oraz problematyce samorządu terytorialnego. Należy do Poznańskiego Towarzystwa Przyjaciół Nauk, skupiającego uczonych z całej Polski, oraz do Stowarzyszenia Naukowego Prawa Podatkowego. Włada biegle językiem angielskim.